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ST& OF CALIFORNIA-ENVIRONMENTAL PROT AGENCY 

DEPARTMENT OF TOXIC SUBSTANCES CONTROL 
PETE WILSON, 

400 P Street, 4th Floor 
P.O. Box 806 
Sacramento, CA 95612-0806 

(916) 323-6042 
March 15, 1993 

Mr. R.O. Turner, Director 
Regulatory Affairs 
LaRoche Chemicals 
P.O. Box 1031 
Baton Rouge, Louisiana 70821 

Dear Mr. Turner: 

REGULATION OF USED CBLOROFLUOROCARBON AND HYDROCHLOROFLUOROCARBON 
'REFRIGERANTS INTENDED FOR RECYCLING 

Thank you for your February 5, 1993, letter to the 
Department of Toxic Substances Control (Department). In it, you 
requested current information regarding the regulation of used 
chlorofluorocarbon (CFC) and hydrochlorofluorocarbon (HCFC) 
refrigerants generated in California. You had previously 
received information from the Department indicating that these 
wastes are considered hazardous wastes incalifornia. 

As you stated in your letter, on September 29, 1992, 
California Governor Pete Wilson signed Senate Bill 2057 (Chapter 
1344, Statutes of 1992), which took effect on January 1, 1993. 
The provision of this bill which is of particular interest to you 
added subsection (d)(7) to Section 25143.2, California Health and 
Safety Code (HSC). This new subsection states that: 

” (d) Except as otherwise provided in subdivisions (e), 
(f)l (sL and (hL recyclable material which meets the 
definition of a non-RCRA hazardous waste in Section 
25117.9 [HSC], is managed in accordance with Section 
25143.9 [HSC], and meets or will'meet any of the 
following requirements is excluded from classification 
as a waste: 

(7) The material is a chlorofluorocarbon or 
hydrochlorofluorocarbon compound or a 
combination of chlorofluorocarbon or 
hydrochlorofluorocarbon compounds, is being 
reused or recycled, and is used in heat 
transfer equipment, including, but not 
limited to, mobile air conditioning systems, 
mobile refrigeration, and commercial and 
industrial air conditioning and refrigeration 
systems, used in fire extinguishing products, 
or contained within foam products." 

DTSC
The Department of Toxic Substances (DTSC) provides access to these documents as an aid to interpreting the hazardous waste statutes and regulations. The reader is cautioned that each document was written in response to a specific situation.  The interpretation does not necessarily apply to any other situation.  Subtle differences in the facts may result in a different interpretation.  In addition, the reader is cautioned that when statutes or regulations change, past interpretations may no longer be valid.  Refer to "Searching Hints"
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While this language- is somewhat awkward and potentially 
confusing, in essence what the statute says is that as long as 
they are excluded from federal hazardous waste regulation, used 
CFCs and HCFCs collected from air conditioners, refrigerators, 
fire extinguishers, and foam are not hazardous wastes in 
California, provided they are recycled and managed appropriately 
prior to recycling. Any of these compounds which are not 
intended to be recycled must be managed as hazardous waste. A 
copy of the bill, as well as a complete copy of Sections 25143.2 
and 25143.9, HSC, are enclosed for your reference. 

While the collection, transportation, and recycling of used 
CFCs and HCFCs would be excluded from hazardous waste management 
requirements, the California Air Resources Board (CARB), and 
local air pollution control or management districts, are 
responsible for implementing the federal'clean Air Act 
provisions, and may impose additional requirements on the 
handlers of these compounds. To learn more about these 
requirements, you may contact Ms. Marla Mueller of the CARB at 
(916) 323-1529. 

Thank you for your interest in the proper classification and 
management of CFCs and HCFCs generated in California. If I can 
be of,any further assistance, please contact me at the letterhead 
address, or by calling (916) 322-4226. 

Rick Brausch 
Associate Hazardous Materials 

Specialist 
Waste Evaluation Unit 
Office of Scientific Affairs 

Enclosures 

cc: Jeff Wong, Ph.D. 
Science Advisor 
Department of Toxic Substances Control 
P.O. Box 806 
Sacramento, California 95812-0806 
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cc: Mr. Ronald Pilorin, Chief 
Waste Evaluation Unit 
Office of Scientific Affairs 
Department of Toxic Substances Control 
P.O. Box 806 
Sacramento, California 95812-0806 

Mr. Larry Matz, Chief 
Surveillance and Enforcement Branch 
Hazardous Waste Management Program 
Department of Toxic Substances Control 
P.O. Box 806 
Sacramento, California 95812-0806 

Mr. Don Johnson, Chief 
Program Policy and Coordination Branch 
Hazardous Waste Management Program 
Department of Toxic Substances Control 
P.O. Box 806 
Sacramento, California 95812-0806 

RB:rb/sr 
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February 5, 1993 

Mr. Richard Brausch 
Alternative Technology Division 
Department of Toxic Substances Control 
400 P Street, 4th Floor 
P.O. Box 806 
Sacramento, CA 95812-0806 

Dear Mr. Brausch: 

On February 25, 1991, I wrote your Department concerning the 
management of used refrigerants intended for recycle within the 
state of California. In your response letter dated November 19, 
1991 (attached) explained the variety of programs in California 
which must be considered. 

Since your correspondence, I have been informed that California 
Governor Pete Wilson signed Senate Bill 2057 (Chapter 1344, 
statutes 1992). It is may understanding that this bill became 
effective on January 1, 1993 and that the bill changes current 
state law to state that recyclable CFC and HCFC materials used in 
heat transfer systems and in fire extinguisher products, or 
contained within.foam products are excluded from classification as 
a wasteif.:these.materials are managed in accordance with specified 
requirements." 

It is part of our on-going business to collect used refrigerants 
from totally enclosed heat transfer systems--and transport them to 
our production facilities in Gramercy, Louisiana for recycle. 
Because of the California regulations that were in place in the 
past we have been unable to provide this service for customers in 
California because of the hazardous waste issues. Based on Senate 
Bill 2057, please advise if the collection and transportation of 
used refrigerants in California for recycle in Louisiana would be 
exempt from the California hazardous waste program, or any other 
program requiring licensing, permitting etc. Please also provide 
me a copy-of Senate Bill 2057. 

I sincerely appreciate any assistance that you can provide on this 
issue. Should you need any clarification please feel free to 
contact me at (504) 356-8421. 

R. 0 1 .‘&‘rGr.,, .Dir,yctor . _, , 
Regulatory .Affairs,; : ,.1, ;. 
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