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State of California 

9 Memorandum 

To : Susan Bertken 
.Senior Staff Attorney 
Office of Legal Counsel 

From : 
Office of Scientific Affairs 
(916) 324-4943 

Subject' Airco Special Gases . -r 

8 artment of Toxic Substances Control 

Date: April 8, 1993 

Your memorandum to Ron Pilorin dated March 5, 1993, was 
referred to me for response. As I understand your request, you 
wish for the-Waste Evaluation Unit (WEU) to determine if the 
Airco facility in Santa Clara was ever a treatment, storage or 
disposal (TSD) facility. In order to determine if Airco was .a 
TSD, a determination must be made as to whether.what Airco was 
treating would be considered a hazardous waste. 

You provided several letters related to the Airco Special 
Gases facility in Santa Clara. The letter dated 
March 21, 1983, addressed to Mr. Peter Rogers, former Chief of 
the Hazardous Waste Management Branch and signed by 
Mr. Lawrence Bierlein representing the Compressed Gas 
Association served as the basis of my review. In the letter 
dated July 10, 1991, addressed to Mr. James Merriam of 
Airco Industrial Gases, and signed by Mr. Walter Larson of the 
Fees Unit, July 1, 1990 to June 30, 1991 is stated as the 
period of dispute. 

Airco is a cylinder filling/recharging facility. 
Cylinders are typically returned to gas suppliers with some 
residual gas inside. Positive pressure is maintained in the 
cylinders to resist entry of air, moisture, or other 
contaminants that might cause corrosion or pitting of the 
interior. WEU would agree that when a customer has exhausted 
all commercial use of the gases in the cylinder (but residual 
gas remains) and then returns the cylinder to the gas supplier 
for refilling that the customer has not generated a waste. The 
customer is returning the,property of the gas supplier so that 
the gas supplier can determine proper management of the 
cylinder (e.g., 
discard). 

refill as is, purge and then refill, or 
However, upon return of the cylinders to the gas 

supplier a waste is generated when "in the refilling process, 
the residual contents may be vented to the atmosphere, burned 
in fla're stacks, or in the case of certain gases having 

DTSC
The Department of Toxic Substances (DTSC) provides access to these documents as an aid to interpreting the hazardous waste statutes and regulations. The reader is cautioned that each document was written in response to a specific situation.  The interpretation does not necessarily apply to any other situation.  Subtle differences in the facts may result in a different interpretation.  In addition, the reader is cautioned that when statutes or regulations change, past interpretations may no longer be valid.  Refer to "Searching Hints"
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properties making venting inappropriate, may be run through 
scrubbers before being released to the atmosphere." 

Gases which may be handled through the scrubbers include 
amine mixtures, ammonia (X), arsine (X,EH), boron trichloride 
(X,C,R,EH), boron trifluoride (X,C,R,EH), chlorine 
(X,C,R,I,EH)) dichlorosilane, ethylene oxide (X,R,I), hydrogen 
chloride (x,c,R,EH), hydrogen fluoride (X,C,R,EH,U), hydrogen 

_ 

sulfide (X,I,EH,U), isocure, nitric oxide (P), nitrogen dioxide 
(X,I,P), nitrous oxide (P), phosphine (X,I,EH,P), phosgene 
(R,I,EH,P), silane (X), silicon tetrafluoride (X,C,R,EH), and 
sulfur dioxide (X). [X denotes (non-RCRA) toxic wastes, C 
denotes corrosive wastes, R denotes reactive wastes, I denotes 
ignitable wastes, EH denotes extremely hazardous wastes, U 
denotes U-listed (RCRA) toxic wastes, and P denotes P-listed 
acute hazardous wastes.] 

According to the definition of waste in Section 25124 of 
the Health and Safety Code, the residual gases would be 
considered wastes. The statutes states in part that a "Waste 
means any solid, liquid, semisolid, or contained gaseous 
discarded material that is not excluded by this chapter or by 
regulations adopted pursuant to this chapter." Discarded 
material includes any material that is relinquished. A waste 
is relinquished if it is disposed of, burned or incinerated, or 
accumulated, stored, or treated, but not recycled before being 
relinquished. Identical language appears in the regulations in 
section 66261.2, Title 22 of the California Code of Regulations 
(22 CCR) and section 261.2, Title 40 of the Code of Federal 
Regulations (40 CFR). [State definition or a variant thereof 
has been in existence since 1988. Prior to 1988, State 
definition was less specific in nature. Federal definition has 
'been in existence since May 19, 1980 (45 FR 33119).] 

Additionally, 
section 261.7, 

according to section 66261.7(l), 22 CCR and 
40 CFR, a compressed gas cylinder is exempt from 

regulation when the pressure in the container approaches 
atmospheric pressure. In his March 21, 1983 letter, Mr. 
Bierlein stated that the cylinders are returned to gas 
suppliers under positive pressure. Therefore, these cylinders 
would not be exempt from regulation under these provisions. 
[Federal citation has been in existence since November 25, 1980 
(45 FR 78529). State adopted citation on July 1, 1991.1 



Lastly, according to the comment note in section 
261.33(c), 40 CFR, %nless.the residue is being beneficially 
used or reused, or legitimately.recycled or reclaimed: or being 
accumulated, stored, transported or treated prior to such 
use,re-use, recycling or reclamation, EPA considers the residue 
to be intended for discard, and thus a hazardous waste. An 
example of a legitimate re-use of the residue would be where 
the residue remains in the container and the container is used 
to hold the same commercial chemical product or manufacturing 
chemical intermediate it previously held. An example of 
discard of the residue would be where the drum is sent to a 
drum reconditioner who reconditions the drum but discards the 
residue." [Comment has been in existence since 
November 25, 1980 (45 FR 78529).] 

Based upon the regulatory citations given, WEU would have, 
during July 1, 1990 to June 30, 1991, as well as presently, 
considered the residual gases in the cylinders to be hazardous 
wastes. The subsequent management of the gases should be 
considered management of a hazardous waste and subject to 
regulation by the Department. You may wish to consult with 
staff in the Hazardous Waste Management Program who are 
familiar with process engineering and air pollution control 
devices to obtain an opinion on the management activities 
performed on the residual gases. 

I hope 
assistance. 

this response satisfies your request for 
If you have any questions concerning this 

memorandum, you may contact me at (916) 324-494-3. 

Cindy shita 
Assoc V ate Hazardous Materials 

Specialist 
Waste Evaluation Unit 

CO:aj 
Log #949 

cc: Jeffrey J. Wong, Ph.D. 
Science Advisor 
Office of Scientific Affairs 
Department of Toxic Substances Control 
P.O. Box 806 
Sacramento, California 95812-0806 
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J Ron Pilorin, Chief 
Waste Evaluation Unit 

_ Office of Scientific Affairs 
Department of Toxic Substances Control 
P.O. Box 606 
Sacramento, California 95812-0806 




