
10 Things E-Waste Dismantlers and Treatment Facilities Need to Understand about Plasma 
Panel Glass Management

Plasma panel devices are an ever-growing waste stream for e-waste recyclers in 
California.  Each day thousands of these devices are dropped off for recycling by consumers 
who purchase newer LCD or LED televisions and monitors.  Management of plasma panel 
treatment residuals presents unique challenges since leaded plasma panel glass has little value 
and cannot be commingled with CRT glass.  The Department of Toxic Substances Control (DTSC) 
has observed many violations involving mismanagement and improper disposal of plasma panel 
glass.  DTSC designed this guidance document to answer many important questions that 
recyclers may have about this waste stream. 

Q1. What’s so hazardous about plasma panels? 

A1. Inner plasma panels consistently fail the Toxicity Characteristic Leaching Procedure (TCLP) 
for lead, and therefore must be managed as RCRA hazardous waste.   DTSC published its own 
test results that support this finding on the DTSC website.  DTSC recognizes that this testing was 
conducted twelve years ago, and less toxic plasma screens may have been manufactured since 
then.  The burden is on the generator of the plasma panel glass (the dismantler or treatment 
facility) to conduct testing of the plasma waste stream load they want to send offsite if they 
believe that the waste won’t fail the TCLP.  The dismantler or treatment facility will need to 
make a cost-benefit business decision on whether it is efficient to presume that the plasma 
panels are RCRA waste and pay the higher disposal fees or conduct the testing to prove that it 
may be non-RCRA. 

In its testing, DTSC concluded that outer plasma panels are non-hazardous, and therefore may 
be sent to a sanitary landfill if no recycling options are available. 

Q2. If inner plasma panels fail the TCLP for lead, and whole CRTs and CRT funnel glass fail the 
TCLP for lead, then why can’t I put them all in the same Gaylord box and send them to the 
same destination? 

A2. Title 22, Chapter 23, Article 8 regulates CRTs and CRT glass separately from other types of e-
waste treatment residuals.  This was done to allow expanded recycling and disposal options for 
CRTs, which compose a large proportion of e-waste and the vast majority of material claimed in 



the California CEW (Covered Electronic Waste) Payment Program.  Unlike CRTs and CRT glass, 
plasma panel glass is not its own category of universal waste and is instead regulated as an 
electronic device treatment residual that is subject to a hazardous waste generator 
determination.  Title 22 regulations currently prohibit the commingling (“dilution”) of CRTs with 
plasma panels pursuant to Title 22, Chapter 23, section 66273.31(b). 

Q3. Where can I send inner plasma panels for recycling? 

A3. DTSC is unaware of recycling markets for inner plasma panels in California, the rest of the 
US, or abroad.  Unfortunately, DTSC cannot control the market forces that drive demand for e-
waste treatment residuals.  If your company finds a market outlet that states it can recycle 
plasma panels, it is your responsibility to ensure that the plasma panels are actually recycled at 
the downstream company, and to keep outgoing shipment records in compliance with Chapter 
23 regulations. 

Q4. Where can I send inner plasma panels for disposal? 

A4.  Inner plasma panels need to go to a Class I landfill since they are presumed to be RCRA 
hazardous waste.  Sending them to another e-waste recycler or to a standardized permit facility 
(i.e., a facility authorized to receive and further treat non-RCRA waste) for disposal is a serious 
violation, not just for your company but for the company who receives your inner plasma 
panels. 

If you have specific laboratory analytical results for a specific load of inner plasma panels that 
clearly demonstrates that they are non-RCRA waste, then the shipment can go to a Class II 
landfill. 

Q5. What’s involved with sending inner plasma panels for disposal to a Class I landfill? 

A5. Your company will need to obtain and use a federal EPA identification number (ID#) on a 
hazardous waste manifest, comply with all Land Disposal Restriction (LDR) requirements, and 
use a registered hazardous waste transporter.  You will be responsible for training your 
personnel to understand the hazards of managing, and preparing for offsite shipment, RCRA 
plasma panel glass.  You will also need to comply with hazardous waste labeling requirements 
and accumulation time requirements. Accumulation time limits will be 90 days (for Large 

https://gcc02.safelinks.protection.outlook.com/?url=http%3A%2F%2Fdtsc.ca.gov%2FIDManifest%2Findex.cfm&data=02%7C01%7CRebecca.Wall%40CalRecycle.ca.gov%7C0dbaf01d639d4641b61208d845416d72%7Ca4c5f142282344b9a970816a20aaabee%7C0%7C0%7C637335494603697781&sdata=9wZiBMX%2F1%2Fx5PGqrRHyECBPGKcZgF7ZD26j7%2BuHoBIg%3D&reserved=0


Quantity Generators) or 180 days (for Small Quantity Generators), not the one year allowed for 
accumulation of universal waste. 

Inner plasma panel glass is generally characterized as RCRA D008 waste, California Waste Code 
181.  Do not rely on your hazardous waste transporter to give you the correct information; it is 
your responsibility to ensure that the manifest is filled out completely and accurately. 

Q6. What if I make a mistake and send my RCRA inner plasma panel glass to a sanitary 
landfill or to a universal waste handler? 

A6. Take action to correct the mistake as quickly as possible by rerouting the material and 
preventing unauthorized disposal.  Send an email to ewaste_hwnotify@dtsc.ca.gov describing 
what was sent, when, and how you plan to reroute the material to an authorized destination 
facility. 

Q7. Are the plasma panel devices still eligible for payment from CalRecycle if I’m sending 
treatment residuals (e.g., the inner plasma panels) for hazardous waste disposal? 

A7. Yes, they are eligible, but there are many CEW Program documentation requirements you 
must comply with in order to successfully get paid for a claim which includes plasma 
devices.  Please contact CalRecylce for more information. 

Q8. If breakage of plasma panel glass occurs during dismantling, what are the guidelines to 
follow to ensure compliant management? 

A8.  Your personnel should sweep up the broken glass immediately, package it separately from 
intact plasma panels and other wastes and arrange to have it shipped offsite as hazardous 
waste.  You should also identify how and why breakage occurred and how personnel should be 
trained or re-trained in order to prevent future accidents. 

Q9. I know of collectors or recyclers who are breaking plasma panel glass to save room in 
shipping packages, or who are illegally disposing of inner plasma panels.  What should I do? 

A9. File a complaint via the Cal/EPA Online Complaint System or contact Rita Hypnarowski of 
the DTSC Enforcement and Emergency Response Division at rita.hypnarowski@dtsc.ca.gov . 

mailto:ewaste_hwnotify@dtsc.ca.gov
https://gcc02.safelinks.protection.outlook.com/?url=https%3A%2F%2Fcalepacomplaints.secure.force.com%2Fcomplaints%2F&data=02%7C01%7CRebecca.Wall%40CalRecycle.ca.gov%7C0dbaf01d639d4641b61208d845416d72%7Ca4c5f142282344b9a970816a20aaabee%7C0%7C0%7C637335494603707739&sdata=yVQjAi%2BsbskS6d9jfBHoU3cd5AoYDjBoEiX%2BKIAIZ%2FI%3D&reserved=0
mailto:rita.hypnarowski@dtsc.ca.gov


Q10. I don’t want to deal with all the complications involved with managing inner plasma 
panel glass.  What do I do? 

A10. Don’t disassemble plasma panel TVs or devices.  Send them intact downstream to another 
universal waste handler for proper recycling and management. 

Still have questions? Contact Rita Hypnarowski at rita.hypnarowski@dtsc.ca.gov or Michael 
Reid at michael.reid@dtsc.ca.gov . 
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