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SUBJECT: CLARIFICATION OF OPERATIONAL REQUIREMENTS FOR CROSS­
JURISDICTIONAL DOOR-TO-DOOR HOUSEHOLD HAZARDOUS WASTE 
PROGRAM OPERATING IN CONJUNCTION WITH A PERMANENT 
HOUSEHOLD HAZARDOUS WASTE COLLECTION FACILITY 

Dear Ms. Boelter: 

Thank you for your letter to Mr. Kevin Sanchez of the Department of Toxic Substances 
Control (DTSC) dated December 17, 2013, in which you posed questions about a permit by 
rule (PBR) application the Orange County Certified Unified Program Agency received from 
the City of Southgate (in coordination with WM Curbside) to operate a Permanent Household 
Hazardous Waste Collection facility (PHHWCF) in Placentia. In your letter, you raised a 
number of questions related to cross-jurisdictional issues pertaining to Door-to-Door 
Household Hazardous Waste Collection Programs (D2DPs). Your letter raised specific 
questions about the proposed operation of activities by the City of Southgate, which is 
located in Los Angeles County, and the PHHWCF, which would be accepting hazardous 
waste from various Door-to-Door HHW collection programs within at least three counties. 

As you pointed out in your letter, among other things SB 456 (Chapter 602, Statutes of 2011) 
added D2DPs to the definition of a Household Hazardous Waste Collection Facility (HHWCF) 
under certain circumstances. (Health & Saf. Code, § 25218.1, subd. (f) and § 25218.5, subd. 
(g).) Below is a summary of the requirements that pertain to D2DPs that operate within or 
across multiple jurisdictions, specifically the necessary authorization requirements to operate 
such programs. You will find the answers to your questions following the summary. 

Summary 
Subdivision (g)(2) of section 25218.5 of the Health and Safety Code states the following: 

A door-to-door household hazardous waste collection program ... under which 
household hazardous waste is collected from households in one jurisdiction and 
transported to an authorized household hazardous waste collection facility in another 
jurisdiction, shall be deemed a household hazardous waste collection facility for 
purposes of this chapter and shall submit the notification required in Section 25218.2 
to each CUPA in whose jurisdiction the household hazardous waste is collected. 
(Emphasis added.) 
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Pursuant to this subdivision, a O2OP, as defined in section 25218.1 of the Health and 
Safety Code, that operates across CUPAjurisdictional lines is a HHWCF and 
therefore requires a permit to operate (Health & Saf. Code§ 25218.8, subd. (a)(1)). 
As such, these D2OPs are considered separate.and distinct facilities (a.k.a. D2DP 
facilities) when they operate (i.e., collect and transport HHW to an authorized 
HHWCF.) 

Question #1 Pursuant to §25218.5 (g)(2), is a D2DP-facility that collects HHW within 
one CUPA's jurisdiction and transports the collected HHW to a 
PHHWCF located and operated in the jurisdiction of another (CUPA) 
required to obtain authorization for this activity. If yes, from which 
CUPA? 

Response: Yes. Pursuant to subdivision (g)(2 ) of Health and Safety Code section 
25218.5 , a D2DP-facility which collects HHW in one CUPA's jurisdiction and 
brings it into another CUPA's jurisdiction is a HHWCF. As a HHWCF, the 

D2DP-facility must obtain authorization to operate. 1 U ntil such time as DTSC 
promulgates regulations for the implementation of authorizing a D2DP-facility 
as a HHWCF, a D2DP-facility can obtain authorization from the CUPA 
having jurisdiction over the D2DP-facility utilizing the process currently in 
place for permit-by-rule authorization of a PHHWCF as specified in 
subdivision (d)(6 ) of section 6 6270.60 of title 22 of the California Code of 
Regulations. The authorizing CUPA for a D2DP-faciilty would be the CUPA 
directly impacted by the receipt of waste shipments to a PHHWCF within the 
CUPA's jurisdiction (i.e., the CUPA that has jurisdiction over the authorized 

PHHWCF to which the D2DP-facility transports the household hazardous 
waste). 

Question #2 Does a single permit or Permit -by- rule (or variance) authorize and 
govern the combined operation of the D2DP-facility and the PHHWCF to 
which the collected HHWs are delivered. 

Response: No. The effect of deeming a cross-jurisdictional D2DP-facility to be a 
HHWCF (i.e., to be a hazardous waste facility), is that it is seen under the 
Hazardous Waste Control Law as a distinct ''facility'' requiring its own 
separate authorization to operate, independent of the authorization for the 

PHHWCF to which the collected hazardous waste is delivered. 

For example, WM Curbside, Inc. , under contract with the City of Southgate, 
operates a D2DP-facility, which collects HHW from residences in the City of 
Southgate. The City of Southgate is located within the jurisdiction of the 
Los Angeles County CUPA. This D2DP-facility collects the HHWs from the 
residences and transports them to a previously authorized PHWWCF in 
another jurisdiction, that of the Orange �ounty CUPA. In this example, the 

1 Subdivision (a) of Health and Safety Code section 25218.8 states that· ... a hazardous waste facilities pennit shall be obtained for
the operation of a household hazardous waste collection facility." (Emphasis added.) 
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D2DP-facility would obtain its authorization to operate (i.e., permit-by-rule) 
from the Orange County CUPA. Simultaneously, the Orange County CUPA 
would review the revised2 PBR application of the PHHWCF seeking to 
change its existing operations by indicating that it will be receiving HHW from 
a cross-jurisdictional D2DP-facility. This simultaneous submittal and review 
would ensure that the CUPA (in this case the Orange County CUPA) having 
jurisdiction over both authorizations can exercise proper and coordinated 
oversight of the two "facilities" which are in essence operating in unison 
within that CUPA's jurisdiction. 

Question #3 If it is determined by the DTSC that a single, PHHWCF PBR permit is 
applicable for the proposed multi-jurisdictional D2DP-facility bringing 
HHW to a single PHHWCF, then what, if any, authorization, documents, 
notifications, and/or other requirements are needed by/from the various 
jurisdictions whose HHW is being brought to the PHHWCF owned by 
the City of Southgate? 

Response: As noted above, two distinct permit-by-rule authorizations are required 
pursuant to the changes to the statute made by SB 456. As depicted in the 
example above, until such time as regulations are promulgated by DTSC 
providing a process to authorize a D2DP-facility, the current permit-by-rule 
regulations and notification form for the authorization of PHHWCFs can be 
utilized to process a permit-by-rule request for authorization of a D2DP­
facility. Additionally, pursuant to subdivision (g)(2) of Health and Safety Code 
section 25218.5, a D2DP:-facility (cross-jurisdictional) will need to comply with 
the notification requirements in Health and Safety Code section 25218.2 to 
each CUPA in whose jurisdiction the HHW is collected. 

Question #4 Is the above proposed cross-jurisdictional collection and transportation 
subject to §25160.8? 

Response: No. A D2DP-facility that transports collected HHW to an authorized 
PHHWCF, is not subject to the consolidating manifesting procedures in 
section 25160.8 of the Health and Safety Code. (Health & Saf. Code, § 
25218.5, subd. (e)(3)(A).) 

A D2DP-facility transporting collected HHW to a DTSC-permitted Treatment, 
Storage, or Disposal Facility (TSDF) is subject to the consolidating 
manifesting procedures in section 25160.8 of the Health and Safety Code. 
(Health & Saf. Code,§ 25218.5, subd. (e)(3)(B). 

2 
See Cal. Code Regs., tit. 22, § 66270.60, subds. (d)(3)(C) and (d)(3)(O). 
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Question #5 If the answer to Question #4 is "no," what documentation (manifest or 
receipt) will be required for the cross-jurisdictional collection and 
transportation of HHW brought to the PHHWCF as proposed above? 

Response: A D2DP-facility that brings its HHW collected from residences to an 
authorized PHHWCF is exempt from the manifesting requirements specified 
in section 25160 of the Health and Safety Code if: (1) a receipt is issued for 
the HHW collected from each individual residence; 'and (2) a copy of the 
receipt is "retained by the public agency for a period of at least three years." 
(Health & Saf. Code,§ 25218.5, subd. (e)(3)(A)). In addition, all 020 
programs must follow the additional conditions found in subdivisions (e)(1) 
and (e)(2) of Health and Safety Code section 25218.5. 

While I agree that these provisions of statute are quite complex, I hope you find the 
information in this letter to be understandable and provide you with the information you need 
to make decisions about the operations proposed in your jurisdiction. If you have any 
additional questions or wish to discuss this matter further, please do not hesitate to contact 
me at (916) 322-2718, or you can contact Mr. Kevin Sanchez at (916) 322-8677. 

Sincerely, 

 
Pauline Batarseh, Chief 
Policy Implementation and Support Branch 
Policy and Program Support Division 
Hazardous Waste Management Program 

cc: Ms. Jennifer Connor 
Senior Staff Counsel 
Office of Legal Affairs 
Department of Toxic Substances Control 
1001 I Street, 23rd Floor 
P.O. Box 806 
Sacramento, California 95812-0806 

Mr. Rick Brausch, Chief 
Policy and Program Support Division 
Hazardous Waste Management Program 
Department of Toxic Substances Control 
1001 I Street, 11 th Floor 
P.O. Box 806 
Sacramento, California 95812-0806 
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cc: Mr. Charles Corcoran, Chief 
Industry Assistance Training and Outreach Unit 
Policy Implementation and Support Branch 
Policy and Program Support Division 
Hazardous Waste Management Program 
Depart!11ent of Toxic Substances Control 
1001 I Street, 11 th Floor 
P.O. Box 806 
Sacramento, California 95812-0806 

Mr. Kevin Sanchez 
Environmental Scientist 
Industry Assistance Training and Outreach Unit 
Policy Implementation and Support Branch 
Policy and Program Support Division 
Hazardous Waste Management Program 
Department of Toxic Substances Control 
1001 I Street, 11 th Floor 
P.O. Box 806 
Sacramento, California 95812-0806 
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