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STATE Of CAllfORNIA-HEALTH AND WELf/_<_l=:y============-•l======PET=E=W=ILSON==·=Go=..="'°=' 

~.\ _r, DEPARTMENT OF HEALTH SERvltES  
71•/7'•• P STREET . 

-· P.O. BOX 9•2732 . 
SACRAMENTO, CA 9•23'-7320 

(916) 322-3670 May 15, 1991 

Mr. Jerry F. Sullivan 
Principal Mechanical Engineer 
City of Pasadena 
100 North Garfield Avenue 
P.O. Box 7115 
Pasadena, CA 91109-7215 

Dear Mr. Sullivan: 

CLASSIFICATION AND DISPOSAL OF TREATED WOOD 

Thank you for your letter submitted on behalf of the City of 
Pasadena (Pasadena) dated April 15, 1991, to the Department of 
Health Services (Department), Toxic Substances Control Program
concerning the proper classification and disposal of chemically 
treated wood which will be generated from the future demolition of 
cooling. towers located in Pasadena. These three cooling towers 
(referred to in your letter as Units G-9, B-1, and B-2) are used 
as auxiliary equipment· in Pasadena's steam power plants and are 
contaminated with heavy metals from the use of chemically treated 
lumber to replace damaged and'rotten tower components. You wished 
to confirm your understanding that based on the laboratory analysis 
performed on representative samples of the cooling towers, and 
applicable hazardous waste regulations, that the cooling towers may
be disposed in one of the following ways (paraphrased here): 

l) As a non-RCRA hazardous waste disposed in a Class I (hazardous 
waste) landfill; 

2) As a non-RCRA hazardous waste disposed out of state at a 
municipal or nonhazardous waste landfill, or: 

3) Segregating and classifying portions of each cooling tower, 
those portions of the cooling towers which exceed the Total 
Threshold Limit Concentration (TTLC) are classified as non­
RCRA hazardous waste and disposed of at a Class I landfill, 
while those portions which do not exceed the TTLC may be 
classified as nonhazardous waste and disposed of at a 
Class III landfill in California. 

Included with your letter were results from laboratory analyses 
which were performed on samples collected from the three cooling 
towers. 

DTSC
The Department of Toxic Substances (DTSC) provides access to these documents as an aid to interpreting the hazardous waste statutes and regulations. The reader is cautioned that each document was written in response to a specific situation.  The interpretation does not necessarily apply to any other situation.  Subtle differences in the facts may result in a different interpretation.  In addition, the reader is cautioned that when statutes or regulations change, past interpretations may no longer be valid.  
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generator's responsibility to properly classify the 
produced. .A generator may apply knowledge of the 

>z~i-dous characteristics of the waste stream or test the generated
-~·•ste ·to determine whether the waste is regulated as a hazardous

_.i;te- in light of the criteria. In this particular case, you must·arst decide whether the treated wood exhibits the federal Toxicity 
(TC) as measured by the Toxicity Characteristic 

Procedure (TCLP) pursuant to Section 261. 24, Title 40, 
Federal Regulations (40 CFR 261.24). This section of 
regulations contains a list of inorganic and organic 

i'.Fi:onstituents which are regulated under the TC. If your waste 
•-·· ·:contains an inorganic or organic constituent whose soluble 

· concentration is greater than or equal to the listed regulatory 
threshold pursuant to 40 CFR 261. 24, the waste is a federally 
regulated characteristic hazardous waste under the Resource 
conservation and Recovery Act (RCRA). This RCRA characteristic 
hazardous waste is automatically considered a hazardous waste in 
California since the federal regulations supersede California's 
hazardous waste regulations. 

If the waste does not exhibit the TC under 40 CFR 261.24, then the 
waste must be evaluated by applying the criteria under Article 11, 
Title 22, California Code of Regulations (22 CCR). The criteria 
includes the characterJstics of toxicity (acute and chronic), 
ignitability, reactivity, and corrosivity. A generator need only 
address the applicable criteria which is likely to be exhibited by 
his waste. Pursuant to Section 66694, 22 CCR, sampling and sample 
management of a waste must be in accordance with those procedures 
specified in Section One of "Test Methods for Evaluating Solid 
Waste, Physical/Chemical Methods", 2nd edition, U.S. Environmental 
Protection Agency (SW-846). This includes subjecting no less than 
four representative samples of the waste to analytical testing for 
hazardous characteristics. Pursuant to Section 25198 of the 
California Health and Safety Code, all analytical testing must be 
performed by a laboratory certified by the Department to perform 
hazardous waste testing. 

Cn this particular case, Pasadena should closely examine the 
!ollowing characteristicst 

) Acute toxicity as measured by the acute aquatic bioassay 
pursuant to Section 66696(a)(4), 22 CCR, and; 

) Chronic toxicity for both total and soluble concentrations of 
inorganic/organic Persistent and Bioaccumulative Toxic 
Substances pursuant to Sections 66699(b) and (c), 22 CCR. 
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f~ the treated wo~d wast7 fails the. aquatic bi<;>assay _or contains 
ii inorganic/organic Persistent and _Bioaccumulative Toxic Substance 
't ·a total or soluble concentration_ (as measured by the Waste 

Extraction Test [WET]) equal to or greater than its respective TTLC.or:sTLC, the waste is regulated as a hazardous waste in California
~d must be managed as such. The fact that the total concentration 

i>an inorganic/organic constituent in a waste is less than its 
~~pective TTLC does not necessarily classify a waste as 
t,nbazardous (as mentioned· in your letter to the Department). 
~:,"'l'ifornia 's hazardous waste regulations address both total and 
~oiuble concentrations of inorganic/organic constituents as 

,_.pr~viously mentioned. 
]{~!i?'.. 

,)'.The Department performed a cursory review of the analytical data 
·\submitted with your letter. A suggestion which may assist you in 

properly evaluating your data .for classification purposes would be 
to perform statistical analysis on the data (e.g. mean, 8o·percent 
upper confidence level, etc.) in accordance with SW-846. You 
should base your classification decision (assuming the correct 
number of representative samples are collected) on whether the 
calculated 80 percent upper confidence level (UCL) exceeds the 
regulatory threshold of the inorganic/organic constituent of 
concern. If the calculated 80 percent UCL is equal to or exceeds 
the regulatory threshold of the constituent of concern, then the 
waste is classified as hazardous and must be managed appropriately. 

Based on the information above, the following options are available 
to Pasadena: 

(1) Based on the knowledge of the contaminated wood waste 
generated and/or results of the analytical testing, Pasadena 
may self-classify their waste pursuant to Section 66305(b), 
22 CCR, and manage the waste accordingly. Notification to the 
Department is not necessary. 

(2) Assuming that the waste is a non-RCRA hazardous waste, 
Pasadena may apply for a variance from the provisions of 
Chapter 30 pursuant to Section 25143, Health & Safety Code arid 
Section 66310, 22 CCR (see enclosed). You should contact the 
Department's Region 3/Burbank office at (818) 567-3000 for 
information regarding a variance should you decide to pursue 
that option. 

(3) If you wish the Department to review your analytical data and 
classify the wood waste pursuant to Section 66305(c), 22 CCR, 
you would be required to submit an application containing all 
the appropriate analytical data, background information, and 
fee (a fee of $7,897 per waste stream is assessed by the Board 
of Equalization) to the Department. However, if you choose 
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to obtain a concurrence from the Department, the waste must 
be managed as hazardous waste until the Department renders its 
decision. 

The management and disposal of any hazardous or nonhazardous waste 
in California is subject to the requirements of the California 
regional water quality control boards (RWQCB). You should contact 
the RWQCB/Los Angeles Region 4 office at (213) 620-4460 to discuss 
your options in the management and disposal of your treated wood 
waste. If your waste is hazardous, and you wish technical 
assistance regarding treatment standards and the interpretation of 
those regulations, please contact Mr. Watson Gin of the Treatment 
standards Unit in Sacramento at (916) 324-1807. Disposal of a non­
RCRA hazardous waste outside of California would depend on the 
government agency responsible for the hazardous waste control laws 
of the state in which you plan to dispose the waste. 

Should you have additional questions regarding this letter, you may 
contact Mr. Ronald Pilorin of my staff or me at the above 
letterhead address or telephone number. 

• 

Greg Wiliams 
Alternative Technology Division 
Toxic Substances Control Program 

Enclosures 

cc: Mr. Ronald Pilorin 
Alternative Technology Division 
Toxic Substances Control Program 
Department of Health Services 
P.O. Box 942732 
Sacramento, CA 94234-7320 

Mr. Don Johnson 
Program and Administrative Support Division 
Toxic.Substances Control Program 
Department of Health Services 
P.O. Box 942732 
Sacramento, CA 94234-7320 
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Mr. Dennis Dickerson, Regional Administrator 
Region 3/Burbank 
Toxic Substances Control Program 
Department of Health Services 
1405 North San Fernando Boulevard 
Burbank, CA 91504 

Mr. Robert Ghirelli, Executive Officer 
Regional Water Quality Control Board 
Los Angeles, Region 4 
101 Centre Plaza Drive 
Monterey Park, CA 91754-2156 

Mr. Watson Gin 
Alternative Technology Division 
Toxic Substances Control Program 
Department of Health Services 
P.O. Box 942732 
Sacramento, CA 94234-7320 

I 
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P.O. BOX 7115. PASADENA. CA 91109-7215 

April 15, 1991 

California Department of Health Service 
Toxic Substances Control Division 
714 P Street, Room 1253 
Sacramento, CA 95814 

Dear Sir /Madam: 

APR 3 0 1991 

California Depc:'· 
o! Heohh ServF. 

S4CRAMt.~\C 

· 
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WATER AND POWER DEPARTMENT 

POWER PLANT/DISPATCH CENTER 

45 EAST GLENARM AVENUE 

PASADENA. CALIFORNIA 91105-3418 

The P,Urpose of this letter is to confirm our understanding about the proper waste 
classification and disposal procedure for our three cooling towers (Unit G-9, B-1 and 
B~2 Cooling Towers) located in Pasadena, California. These cooling towers are used 
as auxiliary equipment in the City's steam power plants to provide cooling water to the 
steam cycle. The City's schedule for demolishing and disposing of these cooling towers 
are as follows: 

Unit G-9 and B-1 Cooling Tower - November 1991 
Unit B-2 Cooling Tower - October 1992 

The three cooling towers are of rectangular construction made predominantly of wood 
(90% by weight) and consist of mechanical equipment ( e.g. fan, gear reducers, electric 
motors, and pipes) and metal connectors (e.g. bolts, nails, o-rings, clamps, etc.). Each 
tower is supported by a concrete basin so ground contamination will not pose a 
problem during demolition. Our typical tower has the following dimensions and 
weight - Length = 160 feet, Width-= 60 feet, Height= 65 feet, Weight= 500 tons 
approximately. . 

Chemical wood preservative treatment of the lumber that was used to replace 
damaged and rotten tower components has caused heavy metal contamination of 
certain portions of the tower. To characterize the cooling tower waste for disposal, a 
true random sampling plan was established for each tower. Samples were collected 
and analyzed for total metals (TILC, STLC) and TCLP. Attachment 1 and 
Attachments 2, 3 & 4 show the analysis report summary and each tower analysis report · 
respectively. 

Based on the analysis reports and.current/applicable toxic regulations, it is our 
understanding that each cooling tower can be classified and disposed of in any of the 
following ways: 

1. ·Treating each tower as a whole (Unit B-1, G-9 and B-2), the waste is classified as 
Non-RC.RA Hazardous Waste and should be dis:posed of as a hazardous waste in 
a Class I or hazardous waste landfill in Caljfonua without any treatmenJ within 
the above mecifiedsrlwfu'e 
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2. Treating each tower as a whole (Unit B-1, G-9 and B-2), the waste is classified as 

a Non-RCRA Hazardous Waste but can be disposed of as a non-hazardous waste 
in a munidw1 ornon~btPwdow wtUte 1an4Jill nutJide the #Rte Qf Caljfomia. · 

3. Treating each portion of the tower separately, portions of cooling tower that /Jlib.
ITLC can be dnssified as Non-RCRA Bqymlqm Waste and should be disposed of 
to a Class I landfill in California without cm tn:atment within the above IJICCilied 
Kfwfufe_ The portions of the tower that JHlSS the ITLC can be~as non­
/wwrfaus and could be disposed of to ~ Otm HI 1an4Jill in Califonua. 

Even though one of the Unit G-9 sample fails TCLP test for Arsenic, the waste could 
still be disposed of without any treatment under EPA's Land Disposal Restrictions. EPA 
granted a two-year national capacity extension (May 8, 1992) due to lack of sufficient 
treatment or recovery capacity for arsenic contaminated waste. Since the City will be 
demolishing and disppsing of the tower before the extension date, the waste could still be 
classified as Non-RCRA Hazardous Waste and is not subjected to any treatment standards. 

Please confirm whether the above waste classification~methods are in 
compliance with all valid and applicable statutes, rules, and regulations ofthe 
federat,·state, and local governments. We would also appreciate if you will 
recommend additional guidelines for us to accomplish the work in a safe, economical, 
and legal manner. 

Your response before May 14, 1991 would be greatly appreciated. Should you need 
further clarification please call Dan Angeles at (818) 799-7439. 

Sincerely, 

 
Jerry F. Sullivan 
Principal Mechanical Engineer 

DBA/cap 

Enclosure 


